KIZOMBA

 

više o kizombi na linku KIZOMBA

U POČETKU BIJAŠE – RITAM

rhythm

Ako ste ikada vidjeli prave kizombeirose kako plešu, sigurno ste i u njihovim pokretima i u glazbi koja ih nosi prepoznali svojevrsnu težinu, ritmičnost, a usudila bih se reći i dozu mističnosti koja tako neodoljivo podsjeća na Afriku. I doista, kolijevka kizombe je upravo Angola – zemlja smještena na zapadnoj obali afričkog kontinenta.

Nastala kao spoj koraka sembe (preteča sambe), sa zoukom te ostalim afričkim ritmovima, kizomba je ples koji se u tim krajevima pleše tradicionalno, generacijama, te nikako nije “onaj novi ples” kako je se ponekad doživljava u dijelovima svijeta koji se s njom nisu još dovoljno upoznali. Samo je u glazbenom smislu kizomba nešto novijeg datuma – nastala je u obliku kojeg danas prepoznajemo tek krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a karakterizira je intenzivan, oštar ritam kojeg dodatno naglašavaju elektroničke perkusije.

Neki od najpoznatijih glazbenika su Neide Van-Dúnem, Don Kikas, Calo Pascoal, Irmaos Verdades , Bonga i mnogi drugi.

Poslušajte njihove pjesme i provjerite zašto i sama riječ ‘kizomba’ na jeziku Kimbudu znači ples ili zabava;) Garantiramo da će vam trebati iznimna doza samokontrole ako pokušate ostati sjediti na miru!

 

OSVOJI ME, ZAVEDI ME…

Utjecaj Kizombe i danas se najviše osjeća u afričkim zemljama gdje je portugalski jezik dominantan, te u zemljama poput Portugala i Brazila. Logično, budući da je većina kizomba pjesama pisana upravo na portugalskom jeziku. No ipak, danas se njen utjecaj nezaustavljivo širi i diljem čitave Europe i SAD-a, a sve češće možemo čuti i kizombe sa barem dijelom teksta otpjevanog na engleskom, čime bez sumnje ovaj glazbeni stil, a s njim i ples koji ga prati, postaje sve dostupniji široj publici.

together

Na samom početku bila je rezervirana za klubove koje su većinom osnivali imigranti, no kasnije, što se znanje o kizombi više širilo, to je ona postajala sve dostupnija i drugim društvenim skupinama. Sve je više iseljenika iz Angole počelo otvarati klubove u Europi, dok su se glazbenici pozabavili modernom interpretacijom ove vrste glazbe.

I tako, malo po malo, rastao je broj obožavatelja kizombe, a ona je polako, ali nezaustavljivo, svojim zavodljivim ritmovima i senzualnim plesnim pokretima osvajala srca, (…nožice i kukove) zaljubljenika u glazbu i ples širom svijeta.

 

KAO GLJIVA POSLIJE KIŠE…

…tako i kizomba raste. I napreduje. I buja. I širi se… I kako dolazi u dodir sa sve više različitih kultura, zemalja, plesača – mijenja se. Već sada iskusniji plesači na prvi pogled mogu pretpostaviti odakle neki kizombeiros/a dolazi – polako su se počeli kristalizirati stilovi kizombe iz Angole, Capo Verdea, europski stil… Ostaje nam da uživamo u tom procesu i činjenici što imamo privilegiju biti, barem na svoj skroman način, uključeni u njega:)

 

<-- povratak